Veel respons op uitzending van Wally met Straling & gezondheidsklachten op TV op donderdag 25 april 2019!

TV – Programma: De Outsiders, aflevering 2 (“Gezondheid”) met Wally Verboog over straling!

Uitzending donderdag 25 april 2019 op TV NPO3 bij de VPRO, van 20:55 – 21:30 uur. Een nieuw wekelijks programma (6 weken) waarin presentator Tim den Besten in iedere aflevering 3 mensen interviewt (ieder 10 minuten) en een inkijk geeft in hun leven.

Wally bespreekt in het interview o.a. de gezondheidsklachten door straling en doet een oproep aan mensen, die al geruime tijd zonder resultaat bij de huisarts lopen, om eens te checken of hun klachten door straling komen. Daarnaast doet zij een oproep aan artsen en medische organisaties om eens serieus om te gaan met straling als gezondheidsrisico. Twee lange opnamedagen resulteerden in 14 (!) uur filmopnames, waaruit een reportage is gemaakt van 10 minuten: naast een mooie vormgeving ook met een duidelijke boodschap.

Respons:

Na de op zich goed bekeken uitzending kwamen vele reacties binnen: alle zonder uitzondering positief over het interview met Wally. Ook andere media kwamen met positieve reacties, zoals in De 5 uur show van 25 april (https://www.rtl.nl/video/a9b8632a-2e55-46d5-97f2-373fba9ca60b/), waarin presentatrice Daphne Bunskoek straling vergelijkt met asbest en stelt dat Wally het stralingsprobleem in 1 zin duidelijk weergeeft. En bijv. Trouw schrijft op 2 mei dat “Het fijne is dat Den Besten met zijn geïnteresseerde aanpak nergens in de valkuil van de freakshow of het effectbejag stapt. Neem zijn gesprek met Wally, een vrouw die ziek wordt van de straling van wifi en mobiele telefoons. Ze omhult zich daarom met zelfgeweven witte doeken met zilverdraad erin. Zo respectvol als Den Besten haar interviewde: wie Wally alsnog zou willen wegzetten als mataglap heeft ongetwijfeld zelf al te veel straling binnengekregen”: (https://www.trouw.nl/cultuur/in-ons-o-zo-vrije-landje-is-vrijheid-van-levensstijl-helemaal-niet-zo-doorsnee-bewijst-de-outsiders-~ad53b9c2/)!

Velen hadden zich echter wel gestoord aan het “opknippen” van de interviews van de hoofdpersonen, waardoor regelmatig onduidelijkheid optrad (dit opknippen was ook niet met ons afgesproken). Daarom hier een tot ruim 12 minuten ingekorte en aaneengesloten versie: